Oogstbericht 32

Oogstseizoen Het is de tijd van oogst! Alles is nu op zijn mooist. Ik geniet ervan en hoop dat jullie dat ook doen. De afgelopen weken was ik wat minder vaak op de tuin maar mn bureauwerk komt langzaam ten einde dus ik zal weer vaker aanwezig zijn. Dat gezegd hebbende: Hester heeft uitstekend waargenomen. Dus als ik er niet ben, is er altijd iemand die me waarneemt. We zijn te herkennen aan de blauwe tuinbroeken.

Tomaten De tomaten komen er aan! Wij zullen ze voor jullie plukken want de planten staan net te dicht op elkaar en zijn snel beschadigd. 

Nieuw te oogsten De stokbonen zijn klaar om geplukt te worden, en wel de paarse (Spekboon Blauhilde) en de gele (Neckargold) en ze zijn verrukkelijk. Graag ook hier weer voorzichtig afknippen zodat de plant niet beschadigd raakt. Ik moet jullie wel teleurstellen: De paarse boontjes worden groen als je ze kookt. 

Nog wat oogstinstructies: 

  • De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. 
  • De Nieuwzeelandse spinazie oogst je –net als de basilicum– door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit. 
  • De prei en de stengelui (aka bosui) haal je er met wortels en al uit met een spitvork. 
  • De Dahlias en zonnenbloemen pluk je per bloem en alsjebllieft niet de hele plant/steel want de knoppen komen op de vaas niet uit en zo vernietig je veel bloemen en de plant zelf bovendien. 
  • De boontjes (stamslabonen en stok spekbonen) graag met een schaartje knippen. 
  • De snijbiet (groene en gekleurde) oogst je door het blad 2 cm boven de grond af te snijden. Zo kan de plant weer doorgroeien. Het hele blad is eetbaar, en vooral de nerven zijn zeer smakelijk. Trouwens het blad van de chioggiabiet kan je ook gebruiken als snijbiet. 
  • De mesclun sla snij je ook 2 cm boven de grond af. Dan groeit ie weer lekker door.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten en gele uien), broccoli, spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnenbloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem.