Oogstbericht 31

Bloementuin Ik was net op de akker en de bloementuin. Wat een pracht en rijkdom! En vooral de bloementuin. Over het weekend is bijna alles tot bloei gekomen. De tabaksbloemen, de dahlias, de zonnenbloemen, de goudsbloemen. Dinsdag zal ik vlaggetjes zetten bij genoemde bloemen zodat jullie kunnen gaan plukken. Bij vooral de dahlias en de zonnenbloemen moet je even goed opletten: Pluk vooral de centrale bloemen, zodat de bloemen die erom heen groeien de ruimte krijgen en de stengels langer worden. De ervaring leert dat als je de centrale bloemen met de omringende knoppen plukt, de knoppen niet uitkomen op de vaas en dat is zonde. Ik heb speciaal bloemenknippertjes gekocht  voor het snijden van de bloemen. Die liggen op de kraam. Ook handig om de boontjes mee te snijden trouwens. Vraag anders even onze assistentie.

Nieuw te oogsten deze week Deze week kunnen de zomerwortelen en de kleurenwortels geoogst worden. Ze zijn nog niet allemaal even groot maar selecteer vooral de grote en haal ze eruit met een spitvork. Ook liggen er vanaf nu regelmatig komkommertjes en augurken op de kraam. Wij lopen elke dag langs de komkommers en augurken omdat ze zo moeilijk te vinden zijn. En als je op de planten gaat staan, worden ze snel bitter. En we zijn de uien aan het rooien dus die zullen ook op de kraam komen. De sjalotjes liggen er al, of beter gezegd: de mislukte sjalotjes, die niet groter willen groeien. Maar de smaak is verrukkelijk. En de broccoli is opnieuw uitgelopen. Wat dunnere roosjes dan de vorige batch maar ook smakelijk. En de rucola op de oude akker kan geoogst. O ja, en de kleurensnijbiet. Kortom, er is genoeg te eten. Al die keuzes nu weer: wat gaan we eten?

Tomaten De tomaten komen er aan! Wij zullen ze voor jullie plukken want de planten staan net te dicht op elkaar en zijn snel beschadigd. 

Op De spitskool is ongeveer op. Er liggen nog wel wat ‘ge-explodeerde’ exemplaren voor de liefhebbers. De roodlof is ook nagenoeg op en de rucola bij de roodlof is in het zaad geschoten. Gelukkig staat er op het oude veld weer nieuwe rucola. 

Nog wat oogstinstructies: 

  • De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. 
  • De Nieuwzeelandse spinazie oogst je –net als de basilicum– door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit. 
  • De prei en de stengelui (aka bosui) haal je er met wortels en al uit met een spitvork.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten en gele uien), broccoli. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnenbloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem.