Oogstbericht 30

Alles zit erin Alle planten, knollen en zaden zitten in de grond! Een mijlpaal. Afgelopen week hebben we weer als een tornado gewerkt en de palmkool, stengelui, bleekselderij, en de knolvenkel geplant. En de winterwortelen en chioggia biet gezaaid. -En 100 kilo onkruid weggehaald :-)-. Laat nu de zon en regen maar komen.  

Winterrogge Woensdag zijn we begonnen met het oogsten van de winterrogge. Dat was best even uitzoeken. Hoe doe je dat handig? Na de eerste meters, kregen we de smaak goed te pakken en zo hebben we het halve zuiderveld in schoven gezet. Nu nog de andere helft en het andere veld. Een mooie klus voor als we het wieden even zat zijn :-). En gelijk van Lucas geleerd hoe ik mn sikkel goed kan slijpen.

Bloementuin De bloementuin komt langzaam op stoom. Elke week herwinnen we weer een stukje tuin op het onkruid. Op dit moment staan de leeuwenbekken, de verbenas (gewone en hastata), en de cosmeas mooi in bloei en kunnen matig geplukt. Snij ze zo diep mogelijk weg en denk aan je mede-oogstgenoten. De andere bloemen moeten nog wat doorgroeien (dus ajb niet plukken) maar lang zal het niet meer duren voor we zonnenbloemen en dahlias kunnen plukken.

Nieuw te oogsten deze week Deze week kunnen de eerste stamslaboontjes geplukt worden. Nu zijn de plantjes heel fragiel en als je er al naar wijst, vallen ze al om. DUS: pak een schaartje en knip de grotere boontjes er heeel voorzichtig af. Ze zijn heerlijk. En voor de liefhebbers: Er zijn meiraapjes. Even oneerbiedig: Grote radijsjes en dan pittig. Deze oogst je door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Hou je hand vooral op de omringende meiraapjes zodat je niet alle buren-meirapen mee-oogst. 

Overvloed Van de kroppen sla en andijvie (oude akker) mogen jullie ruim oogsten. En ook van de rode kool en spitskool. Neem gerust een kropje sla voor de buren mee en maak ze zo warm voor een oogstgenootschap.

Nog wat andere oogstinstructies: De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. De Nieuwzeelandse spinazie oogst je -net als de basilicum- door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit. De knoflook hangt in de kraam en is voor direct gebruik, dus datgene meenemen wat je in een week gebruikt. De prei en de stengelui (aka bosui) haal je er met wortels en al uit met een spitvork.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, spitskool, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, spercieboontjes (stamslabonen). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen.