Oogstbericht 29

Voorbereidingen voor de winter Het is misschien moeilijk voor te stellen zo midden in de zomer, maar wij zijn alweer met de herfst en winter bezig! De winterprei, spruitjes en boerenkool zitten al in de grond en van de week gaat de palmkool er ook in. En ook gaan we de winterwortelen zaaien. Tis de hoogste tijd. 

VELT Afgelopen vrijdag hadden we een VELT toer op het veld. VELT staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren  (zie https://velt.nu).  Ik ben lid van deze vereniging en afdeling Rotterdam organiseert deze zomer een reeks van bezoeken aan tuin. En zo kwamen ze ook bij ons langs. Leuk hoor, een rondleiding geven. De deelnemers (10) waren zeer belangstellend!

Nieuw te oogsten deze week Er zijn nieuwe koolrabies, en er kan voorzichtig geplukt worden van de groene, rode en Thaise basilicum in de tunnel. Ook de groene snijbiet kan geoogst. De koolrabi oogst je door de koolrabi van de wortel af te snijden. Soms zijn de stengels best dik. Met wortel en al meenemen is ook prima. Van de basilicum oogst je de topjes zodat ze verder kunnen groeien. Pluk in het begin voorzichtig en niet te veel. Ze moeten nog wat groeien. De groene snijbiet: pak wat bladeren en snij deze een paar cm boven de grond af, dan groeit de plant weer door.

Nog wat andere oogstinstructies: De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. De Nieuwzeelandse spinazie oogst je -net als de basilicum- door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit.

De knoflook hangt in de kraam en is voor direct gebruik, dus datgene meenemen wat je in een week gebruikt.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, spitskool, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, wortelbloemen.