Oogstbericht 28

Groeizaam weer Ik ben net terug van vakantie en ben even op de tuin wezen kijken. Wow, vier dagen weg geweest en de tuin is ontploft. De groenten knallen de bedden uit, en het onkruid trouwens ook. We proberen de moed erin te houden en zullen net als voorheen elke dinsdag en woensdag besteden aan schoffelen en wieden. Op een dag zal de groei afnemen en het zaad dat in de grond zit. Een mooie oefening in geduld :-). Op dit moment gaan de groenten en bloemen zo hard, dat een oogstbericht al achterhaald is als jullie m lezen. Zo waren afgelopen week plots de courgettes oogstbaar, en (twee weken te vroeg) de eikenbladsla en krulsla. En zo zal het deze week waarschijnlijk ook gaan, dus laat je verrassen op de tuin. Het is heel groeizaam weer.

Komende week Er komen weer plantjes aan dus we gaan planten en zaaien. Boerenkool, palmkool en romanesco bloemkool, stengelui en winterprei gaan we planten, en winterwortel, choggia biet zaaien, en als we ergens plek vinden, nog wat zwarte ramenas. Ja, en schoffelen en wieden natuurlijk.

Nieuw te oogsten deze week Deze week nieuw in het assortiment: Rode kool, eikenbladsla, krulsla, courgettes en prei. Zoek bij de rode kool vooral de grotere exemplaren uit en snij voorzichtig de kool uit zijn troon. Je kan ook de hele plant eruit trekken maar dat is veel werk. De eikenbladsla en de krulsla staan op de oude akker en die snij je van hun wortels af. De courgettes oogst je heeeel voorzichtig met een scherp mesje. Elke avond maken wij een courgette rondje en snijden volgroeide exemplaren uit en leggen die op de kraam, dus daar kan je ze ook pakken. En de prei steek je uit met een spitvork.

O ja. Liever niet de bloemen van de courgettes en pompoenen plukken. Die hebeben we echt nodig voor de produktie, ook de mannenbloemen.

Ter herinnering: De Aziatische mesclun snij je voor salades. De plantjes zijn nu 15 cm hoog. Pak een hand en snij de plantjes 2 cm boven de grond af, dan groeit ie weer lekker door. De knoflook  is voor direct gebruik, dus neem een bol mee (en liever niet de hele bos). Er zijn twee soorten (rode en witte), waarbij de rode iets pittiger lijkt.

Op Alle peulvruchten en tuinbonen zijn ongeveer op, evenals de broccoli en bloemkool.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, spitskool, rode kool, Aziatische mesclun (nieuw), Knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel), rucola bloemen. Bloemen: Pruiklook, trommelstokjes,verbena, wortelbloemen.