Oogstbericht 27

Topweek Het moet gezegd, het was een topweek in alle opzichten: Mooi weer (zelfs voor het eerst in zee gezwommen dit jaar), wat regen achter de rug, enorme groei van de gewassen, nog meer reacties op het artikel in de NRC, ontelbare rondleidingen en bezoekjes. En trotse oude en nieuwe oogstgenoten. Dank jullie allen voor jullie complimenten. Maar ik zit nog wel een beetje daas te zijn van zoveel aandacht en complimenten. Tegelijkertijd realiseer ik me maar al te goed, dat er niets had gestaan zonder hulp van Wilma, Hester, Stefan (stagiaires), Mark, Paulien, Margo (vrijwilligers) en het team van Natuurtalent. Ik ben dankbaar voor deze rijkdom.

Teken en dazen Ondertussen wemelt het op het land van de insekten (hoera!) maar daar horen ook dazen en teken bij. Zelf loop ik er best gepokt bij door allerlei beten. Vooral de teken zijn venijnig. Controleer je lichaam alsjeblieft op teken als je op het land ben t geweest.  

Nieuw te oogsten deze week Deze week nieuw in het assortiment: chioggia biet (mooi rood/wit in rauwe staat), bloemkool, spitskool, de aziatische mesclun en knoflook. De choggia biet trek je er voorzichtig uit zodat je niet meteen de omringende bieten meetrekt. Het blad kan je gebruiken als snijbiet. De bloemkool en spitskool kan je of helemaal eruit trekken (de randbladeren kan je wokken, kimchi van maken etc), of je snijdt de bloem/ kool uit de randbladeren. De Aziatische mesclun snij je voor salades. De plantjes zijn nu 10 cm hoog. Pak een hand en snij de plantjes 2 cm boven de grond af, dan groeit ie weer lekker door. De knoflook hangt in de kraam te drogen maar als je een bol mee wilt nemen, trek m dan voorzichtig los uit het bosje. Wederom is de knoflook voor direct gebruik, dus liever niet hele bossen meenemen. Er zijn twee soorten (rode en witte), waarbij de rode iets pittiger lijkt.

Op De aardbeien zijn inmiddels op (mede dankzij moeder eend met 5 kleintjes), evenals de koolrabies.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, tuinbonen, rode kroten, laatste sugarsnaps, laatste rijserwten, laatste kapucijners, stengelui aka bosui, Chioggia biet, Bloemkool, Spitskool, Aziatische mesclun (nieuw), Knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krul sla. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel), rucola bloemen. Bloemen: Pruiklook, Trommelstokjes, groentebloemen (in oude veld alleen).