Oogstbericht 25

Afgelopen week heeft de tuin een ware transformatie ondergaan. Bijna alle bedden en tunnels zijn nu gevuld en zelfs op de oude akker raakt het steeds voller.De tomatenplanten zijn aangebonden, de paprika, aubergine en pepers hebben vaste grond onder de voeten en zelfs de tomatenplanten die over waren staan in de koude grond. De aardappelen zijn aangeaard. Alles spuit de grond uit, vooral na de regenbui van zondagochtend.

Aankomende week planten we de laatste koolplanten, geven we de voorgezaaide kruiden hun plek, en gaan we weer aan de slag met het onkruid en het verder vorm geven van de bloementuin. 

Nieuw te oogsten deze week De groenten groeien goed dus er is een aantal nieuwelingen: Er is broccoli, de eerste rijserwten, de eerste sugarsnaps en de eerste rode krootjes. Voor alle helderheid: de rijserwten staan aan het tweede hoge hek naast de kapucijners. De rijserwten oogst je voor de erwten die in de peul zitten. De sugarsnaps staan aan de lage netten en deze oogst je voor de hele peul. Graag voorzichtig oogsten en de planten ondersteunen als je plukt. Voor de kroten: zoek de grootste uit en trek die voorzichtig uit de grond zonder meteen de andere kroten mee te trekken. De bladeren van de krootjes kan je trouwens ook eten. De broccoli oogst je alleen als de bloem tenminste de grootte van een volwassen vuist heeft. Voor alle groenten geldt: De produktie komt langzaam op gang, dus neem niet teveel mee en denk aan je mede-oogstgenoten. En graag alleen die groenten oogsten waar een (groene) vlag bij staat.

De krulsla en de ijsbergsla zijn op, en ook de Aziatische mesclun gaat eruit, en ook de knolvenkel is bijna op. Er is even heel weinig sla, maar houdt moed, over een week of 3 is er weer volop.

Nu te oogsten Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit, knolvenkel, rucola, tuinbonen, broccoli, rode kroten, eerste sugarsnaps, eerste rijserwten.  Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Alliums (diverse soorten).