Oogstbericht 24

Afgelopen week heb ik het plantgoed opgehaald en zijn we volop aan het planten geslagen. Nieuwe spitskool, rode kool, koolrabi, verschillende soorten sla, krootjes, knolselderij, nieuw zeelandse spinazie. De regen komt dus als geroepen. Helaas is een aantal gewassen niet geleverd en moeten we zelf nog wat gaan voorzaaien. Bijna alle bedden zijn nu in gebruik op de nieuwe akker. Alleen de boerenkool, winterprei etc komen eind juni nog. De oude tunnel is inmiddels leeg met dank aan Mark, en is ook alweer gedeeltelijk gevuld met de basilicum (groende, rode en Thaise) en binnenkort komen daar citroengras, paprika en aubergines bij. 

Aankomende week gaan we gezellig verder met planten en zaaien. De kas is nu bijna helemaal leeg op de zoete aardappel, citroengras en de laatste vruchtgewassen na.  

Nieuw te oogsten deze week Nu gaat het hard! De rucola mag geoogst. Graag 2 cm boven de grond afsnijden of blaadjes van de planten plukken. En volgende week komt er nog veel meer…

De krulsla en de ijsbergsla beginnen van onderuit te rotten. Soms kan je de schade wegpellen maar sommige zijn diep aangetast. Van de Aziatische mesclun mogen jullie veel oogsten want deze begint nu echt te groot te worden. Normaliter is oogsten van de tuin alleen voor directe consumptie en niet voor de inmaak of fermentatie maar voor de A. mesclun zeg ik: Oogst die mooie Chinese kolen, paksoi en mizuna en maak Kimchi! Ik ben al begonnen!

Nu te oogsten Krulsla, Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), ijsbergsla, andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit, knolvenkel, rucola.  Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Alliums (diverse soorten).