Oogstbericht 23

Afgelopen week zijn we volledig afgeweken van de planning. Ik liep maandag over de akker -na de regenbui van zondag- en het onkruid greep me naar de keel. Zodoende hebben we de hele week geschoffeld, gewied, getrokken, gepeuterd en weer geschoffeld. Zelfs de aardappelen zijn weer te zien. En het lucht geweldig op! Heerlijk om weer wat overzicht te krijgen. En weet je wat het mooie is: de kolen-, bladgroenten- en wortelvelden hebben zich zelf geprepareerd. Onder het zwarte landbouwplastiek was nauwelijks onkruid te bekennen en de grond is mooi korrelig en vochtig. Klaar voor de 1000-en plantjes die deze week komen :-).

Aankomende week komt er weer plantgoed van Jongerius zoals gezegd. En gaan we naast nog wat wieden, planten, planten, en planten! Ook de basilicum en het citroengras gaan de tunnel in.

Nieuw te oogsten deze week De knolvenkel kan geoogst worden. Deze trek je het best met wortel en al uit om vervolgens de wortel eraf te snijden. Wel graag voorzichtig want achter de knolvenkel staat de snijbiet te groeien. En de oplettende oogster had vast al het groene vlaggetje bij de aardbeien gezien :-). 

Openingstijden & Oogstgenoot’sleutels’  Aanstaande woensdag 3 juni gaat het theehuis van Natuurtalent weer open. Dat betekent dat jullie voortaan ook op zaterdag en zondag kunnen oogsten tussen 10.00-16.30 uur. Maar het betekent ook dat we meer mensen op het terrein krijgen. Om te zorgen dat er niet teveel mensen op het terrein komen, worden alle gasten -dus ook jullie- gevraagd bij binnenkomst bij de kraam bij het hek een ‘sleutel’ te pakken. Theehuisbezoekers pakken een sleutel met een tafelnummer, oogstgenoten pakken een sleutel met ‘oogstgenoot’ erop en gaan naar de akker. Als je weggaat hang je de sleutel weer terug.  Als de sleutels op zijn, moet je wachten tot er een sleutel vrij is. En als je na het oogsten een kopje koffie wil drinken, ga je weer terug naar de kraam en pak je een tafelsleutel. Klinkt ingewikkeld maar het wijst zich vanzelf.

Nu te oogsten Krulsla, Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), ijsbergsla, andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit, knolvenkel. Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie en de laatste koriander (op het kolenveld). Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Alliums (diverse soorten).