Oogstbericht 22

Afgelopen week Ik voel m nog steeds, die afgelopen week. Ohh wat hebben we hard gewerkt! Alle pompoenen zitten in de grond, de courgettes, de dahlias, en de zonnenbloemen. Met speciale dank aan Laura, Jan Diederik, Valentijn en Roan is er weer een bed schoongemaakt op de oude akker. Mark heeft de aardbeien bevrijd van onkruid en de paden weer uitgelijnd. En stapje voor stapje ben ik het irrigatiesysteem aan het vervolmaken zodat we overal kunnen beregenen. Vandaag regende het dan wel, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat. Het is gortdroog.

Aankomende week gaan we het onkruid weer eens te lijf voordat de groenten erin verdwijnen. En dat is best weer een klusje vooral in de bedden waarin we direct gezaaid hebben zoals de spinazie en wortel bedden. Daar moet je heel voorzichtig wieden en schoffelen. Ook het winterkolen- en winterwortel velden moeten nog schoon. Daar zijn we nog niet aan toegekomen.

Nieuw te oogsten deze week De rode en witte (of beter paarse en groene) koolrabies kunnen geoogst. Zoek vooral de grotere eruit (formaat tennisbal) Het beste trek je ze met wortel en al de grond uit en draai je de wortel eraf. Ook de gewone mesclun (naast de knolvenkel) is oogstbaar. Deze snij je 2 cm boven de grond af zodat ie weer lekker verder kan groeien. Helaas is de eikenbladsla op. Ook zijn er wat bloemen, zoals irissen, gladiolen en aliums. En trouwens de winterrogge doet t ook leuk op de vaas. Snij deze voorzichtig af met mes of schaar. Ach ja en de eerste aardbeien zijn rijp!

Nu te oogsten Krulsla, Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), ijsbergsla, andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit; Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie en de laatste koriander (op het kolenveld). Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Irissen, gladiolen, alliums (diverse soorten).