Oogstbericht 04

Winterrust Op het veld wordt t leeg en triest. Er staan nog wat groenten, maar tis wel zoeken. Het wordt de hoogste tijd voor een nieuw seizoen. Langzaam druppelen de zaden, de catalogi, en mijn nieuwe kaartjes door mijn brievenbus. En morgen gaan we aan de slag om het teeltplan te maken. Dat wordt best een puzzelstukje vooral omdat ik weer veel lekkers wil zaaien en planten. Al jullie verzoeken worden verhoord: Erwten, meer uien, zoete aardappel, spaghettipompoen, veldsla, citroenverbena. Wel moet ik nog achter citroenverbena en zoete aardappel aan. De rest heb ik al besteld in zaad danwel plantgoed. 

De akker is nu helemaal bedekt met landbouwplastiek en ik hoop op wat flinke vorst de komende weken zodat de rupsen, de witte vliegen en allerlei onzichtbare pesten wat opgeschrikt en uitgedund worden. 

De CSA conferentie Voor degene die denken huh? CSA staat voor ‘Community Supported Agriculture’, een wat moeilijk vertaalbare term maar het omvat zelfoogstmoestuinen en andere boeren/innen die direct  met consumenten werken. We hebben ons georganiseerd in een netwerk om gezamenlijk te laten zien welk alternatief we bieden voor het huidig landbouwsysteem. De Conferentie was ter uitwisseling van kennis etc. Super interessant!

Nieuw te oogsten  Even helemaal niets nieuws. Over een paar weken is de winterpostelein groot genoeg, en ws ook de rode en witte kolen. Nog even geduld. Het seizoen loopt tot 1 april.

Deze week te oogsten Groenten: Erbete (groene snijbiet), rucola, laatste pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterprei, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Laatste Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Salie, thijm, en koriander in het kolenveld. Bloemen: Op.