Oogstbericht 51

Storm, kou en nattigheid Tsja, ik vind het wel een beetje eentonig worden, dit weer. Het land is inmiddels klets-en kletsnat en zonder waterdichte laarzen kom je niet droog over. Zelfs bij de kraam ligt een dikke laag modder. Door de storm zijn we steeds bezig het landbouwplastiek weer op haar plaats te leggen. En op de gereedschapsschuur rust een omgevallen boom. Het winterfeest vandaag waaide uit haar naadje, en keer op keer waaiden de kerstbomen om. Op het veld  verdwijnen de groenten langzaam, en zelfs de aardappelschuur raakt leeg. De winterwortels zijn op, de bieten ook, en van de dille zijn alleen de silhouetten over. De boerenkool en palmkool raken dun. Het wordt nu echt mager op het veld. Maar soms vind ik plots weer een parel, zoals vorige week, een prachtig roodlof kropje nadat ik de buitenste bladen had weggepeld (zie foto).

Maar de rammenassen en de daikons staan nog fier! Nieuw te oogsten  Geen nieuwe groenten.

Verder Maartje kwam met een heerlijke Portugese palmkoolsoep. https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=567015 

Goed om te weten: Tussen kerst en oud-en nieuw is Natuurtalent dicht en daarmee ook de Tuinderij. Ik zelf neem twee weken vrij en wel week 52 en week 1. In week 1 is het hek open op woensdag t/m zondag.

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Dille op het preiveld en heerlijke koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.