Oogstbericht 50

Stand van zaken Langzaam trek ik zelf ook meer naar binnen en verricht ik meer binnenzaken dan buitenzaken. Het bestellen van zaad, het doorpluizen van het boek van Sarah Raven ‘De Pluktuin. Snijbloemen kweken, plukken en schikken’ op zoek naar geschikte meer-twee- en eenjarige bloemen. Het bestellen van rabarber planten bij Rabarber kwekerij Mies. Praten met Stadskwekerij de Kas over het voorkweken van meerjarige bloemen. En op zoek naar een goede tweewielige trekker zodat ik volgend seizoen een vliegende start kan maken. Op bezoek bij de Dahlia vereniging om Dahlia’s bijeen te zoeken. Kortom, echte winterbezigheden. 

Afgelopen week was ik nauwelijks op het land en ook mails heb ik even laten liggen, waarvoor excuus. Mijn vriendin Paula is na een ziekbed overleden.  Mede dankzij haar ben ik begonnen met de tuin. Dus mijn handen, hoofd en hart waren elders.

Nieuw te oogsten  Ondanks de winter groeit de gewone mesclun/ snijsla voorzichtig door. De gewone mesclun kan slecht tegen vorst maar zodra t warmer is, groeit ie door. 

Verder Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik eet nog heerlijk door van de oogst van het land. Zo maakte ik gister een souffle met wat broccoli topjes, blad van de romanescu bloemkool en daikon wortel. Yummy. Ik zal het recept op de website zetten. Oogstgenoot Jolanda kwam met een heerlijk recept voor een stamppot met rucola, winterwortel en aardappelen. Ook die staat op de site. Verder een tip van oogstgenoot Muriel voor de boerenkool: bladeren in een plastic zak in de vriezer 24 uur. Eruit halen en de bevroren koolbladeren verkruimelen in de zak. Werkt goed!

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), laatste snijbiet (kleur), laatste rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterwortel, rode sla (wonder der vier jaargetijden), winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), snijsla, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Dille op het preiveld en heerlijke koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.