Oogstbericht 49

Stand van zaken Na alle regen, vorst en het gebrek aan licht leggen steeds meer groenten het loodje. De Nieuwzeelandse spinazie, de roodlof, de sla (wonder der vier jaargetijden), de matador spinazie, de laatste venkelknollen, de snijbiet en ook het loof van de rood-witte bieten kunnen niet goed tegen de vorst. De Aziatische mesclun, de rammenas, daikon, en alle kolen groeien gestaag door ondanks de kou. Wat een bikkels zijn dat. In de tunnel steken de winterpostelein, spinazie en de veldsla hun hoofdjes al boven de grond en ook de andijvie in de tunnel is aangeslagen. Al met al is er -soms ben ik er verbaasd over- best nog wat te eten. 🙂

Nieuw te oogsten  De Aziatische mesclun is groot genoeg om te oogsten. Het zijn kleine blaadjes maar dat is ook precies de bedoeling. Als we te lang wacht wordt het weer wok-groenten. De Aziatische mesclun snij je ongeveer 1.5 cm boven de grond af zodat de rest weer verder kan groeien. De groene boerenkool en palmkool oogst je door de onderste bladeren of ze breken (of dicht op de stam weg te snijden). 

Verder Deze weken staan in het teken van winterklaar maken van de bedden en zo hebben we afgelopen week ook het toekomstige kolen- en courgette-velden winterklaar gemaakt. Met Wilma, Paulien, Jelle en Menno hebben we al heel wat kilos aan compost versjouwd. Mijn zaadkist heb ik meegenomen naar huis om te zien wat er nog aan zaad inzit en wat er bijgekocht moet worden. En Roelof en Margo hebben de achterdeur in de tunnel zo goed als klaar. En in de andere avonduren speur ik naar een goede tweewieler trekker,  maak Yakonsiroop, en appelcider (met appels uit mijn volkstuin). Er is altijd wat te doen en ik ben zelf helemaal klaar voor een goede koude winter, nu de tuin nog.

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), laatste rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterwortel, rode sla (wonder der vier jaargetijden), winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), snijsla, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Dille op het preiveld en heerlijke koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.