Oogstbericht 48

Nogmaals wintertaferelen Op dit moment buitelen de winter en de herfst over elkaar heen. De bomen bij de akker zijn op haar geelst en lijken hun gouden licht te spreiden over het land. Afgelopen woensdag kwam daar de vorst weer bij. Bovenstaande foto lijkt op een middeleeuws schilderij maar het is een foto van ijsbloemen op de tunnel. Vanuit de tunnel omhoog gefotografeerd. Het kan dus echt al koud worden op het land. En zo valt er elke week (en elke dag) weer iets moois te zien op de tuin. De groenten en dan vooral de kolen slaan zich uitermate goed door de vorst. De vierjaargetijden sla is aangetast en de roodlof ging helaas kapot maar de rest groeit langzaam en gestaag door. 

Nieuw te oogsten  Vanaf nu mag de groene boerenkool, de plamkool en de gewone mesclun geoogst worden. De bladeren van de groene boerenkool en palmkool oogst je van onder af. Dus je plukt de laagste bladeren zodat de top verder kan groeien. Sommige planten zijn nog klein dus begin vooral bij de grotere exemplaren. De mesclun staat direct naast de aziatische wokgroenten en die snij je 2 cm boven de grond af zodat ze verder kunnen groeien. 

Verder Afgelopen week hebben we weer een bed winterklaar gemaakt door er compost op te rijden en af te dekken met landbouwplastiek. Dit nieuwe veld wordt het veld voor de vroege sla en andere bladgewassen. De winterpostelein en spinazie komen zowaar al op in de tunnel! En de mais heb ik inderdaad te laat gezaaid in de schaduw van de aardpeer. De kolven zijn niet afgerijpt. Daarnaast hebben we de aardbeien en de rozemarijn in een warm bedje van stro gelegd om goed de winter door te komen.


Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), snijsla, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.