Oogstbericht 47

Yakon Dit jaar plantte ik als experiment 6 knollen Yakon. Yakon wat? Yakon is een Peruaanse knolgewas en wordt ook wel appelwortel genoemd. Ze is familie van de aardpeer maar dan met een totaal andere smaak: een mengeling van appel met meloen en wortel. Op internet wordt de Yakon superfood genoemd (zie dit grappige filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=Ouzr1Ch-bD4, goed voor je darmflora, tis een alternatieve zoetstof en je kan er goed mee afvallen. Ze kan slecht tegen vorst, en de planten waren al afgestorven.  Afgelopen week heb ik de planten geoogst. De oogst was mager omdat de Yakon net als de mais in de schaduw van de aardpeer stond en weinig zon kreeg. Dat betekent ook dat de knollen niet zo zoet zijn. Desalniettemin, wel een bijzonder gewas, voor herhaling vatbaar.Voor de liefhebbers ligt er een kleine hoeveelheid Yakon op de kraam. Kijk op internet voor recepten, maar je kan ze ook gewoon rauw eten. 

Fabelhaft Afgelopen zondag maakte onze kok Remco de foto aan de linkerkant. Het had die nacht gevroren en dit was het beeld toen hij in de ochtend aankwam op Natuurtalent. Prachtig! Het is zo’n fijne tuin. Omdat het ook zo vroeg donker wordt tegenwoordig, kwam ik twee weken geleden ook een vleermuis tegen. En de eksters en kraaien snoepen lekker van de winterrogge.

Nieuw te oogsten  Behalve de Yakon, geen nieuwe groenten deze week. De Aziatische mesclun is omgedoopt in Aziatische wokgroenten. Voor sla zijn de plantjes te groot maar in de wok zijn ze nog heerlijk.

Verder Afgelopen week woensdag was het nat nat nat! De hele greppel stond vol water, en op het nieuwe land zakte ik enkeldiep in de modder. Ook bij de kraampjes is het supermodderig. Desalniettemin hebben we met Menno, Jelle, Paulien en Wilma weer compost gereden en zijn we de bedden aan het afdekken met landbouwplastiek. Vandaag hebben we het ‘vroege kolenveld’ winterklaar gekregen. Volgende week weer verder. In de avonduren hang ik met mn neus alweer in de zadencatalogus :-).

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.