Oogstbericht 46

Winterklaar maken Langzaam maar zeker ben ik het land winterklaar aan het maken zodat de rust en de vorst de bodem in kan. Het toekomstige kapucijner/tuinbonen/erwten/sugarsnapveld, het bloemenveld, het rabarberveld zijn al afgedekt, en binnenkort zullen ook de andere bedden afgedekt worden nadat ze een laag compost hebben gekregen. Het bloemenzaad wordt verzameld en ik ben aan het rondkijken naar nieuwe vaste bloemenplanten, en rabarberplanten. Mocht je ergens vaste snijbloemplanten  en/of rabarber tegenkomen,  tip me vooral! Maar ook zaad is van harte welkom. Zo kwam Rein laatst aanlopen met een zak vol zonnehoeden met zaad!

Tunnel Daar waar de buiten bedden in rust gaan, gaat de tunnel juist weer de productie in. Gister heb ik winterpostelein, spinazie en veldsla in de tunnel gezaaid en andijvie geplant. Ik ben benieuwd wanneer we kunnen gaan oogsten daar.

Nieuw te oogsten  Geen nieuwe groenten deze week. De boeren- en palmkolen moeten nog wat groter groeien voor ze geoogst kunnen worden. Gister hebben Paulien en Wilma de aardpeer nog eens gecheckt en de eerste aardperen geoogst. Ze zijn wat klei dus ze mogen nog wat doorgroeien. Er liggen wat aardperen op de kraam voor de liefhebber. De rest moet nog even wachten.

Verder Woensdag heb ik de rest van het pompoenveld ingezaaid met winterrogge. Ik kijk uit naar wuivend rogge in het voorjaar :-). Door de vorst hebben de bloemen de handdoek in de ring gegooid. De dahlias worden binnenkort gerooid en ook de andere bloemen zullen waar nodig weggehaald of verplaatst worden. 

Margo en Roelof zijn begonnen aan het maken van een achterdeur in de tunnel. Bepaald geen sinecure maar wel hard nodig voor de doorluchting. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.