Oogstbericht 45

Vorst Afgelopen week hadden we de eerste nachtvorst. Veel eerder dan verwacht. Het was prachtig op het land. Alles witberijpt, helder, fris. Ik heb veel fotos gemaakt en heb volop genoten. Veel groenten hingen slap van de kou. Maar zodra de zon zich weer liet zien, richtten ze zich weer op. Behalve de dahlia’s dan. Die vonden het minder leuk. Het blad laat veel vorstschade zien en ook de bloemen laten de kopjes hangen. De Oostindische kers is door de vorst gesmolten en ook de sla laat hier en daar vorstschade zien. Komende dagen wordt het weer warmer en natter. Dus waarschijnlijk zal de uiteindelijke schade meevallen. 

Nieuw te oogsten Vandaag heb ik bij zowel de winterprei als de zomerprei vlaggen gezet. Bij de zomerprei omdat deze echt niet meer gaan groeien en bij de winterprei omdat er inmiddels best dikke preien tussen zitten. Preien oogst je het best met een spitvork terwijl je het loof vasthoudt. Bij de nieuwe ramenas en de daikon (witte ramenas) (aan de oostkant van het middenpad) heb ik ook vlaggen gezet. De witte daikon is wat zachter van smaak dan de zwarte. Voor de liefhebbers: De roodlof aan diezelfde kant mag ook geoogst. Niet alle roodlof is opgekomen, maar er staan wat mooie exemplaren.  En mocht je koriander willen oogsten: Tussen de winterkolen staat veel koriander :-). 

Oogsttips De sla (wonder der vierjaargetijden) haal je met wortel en al eruit. Tis geen snijsla. En graag om het plantje eruit halen zodat je de rij uitdunt. Daardoor kunnen de andere kropjes, groot groeien. De snijbiet snij je per blad af, zo’n 1-2 cm boven de grond. Liever niet alleen het bovenste stuk met blad wegsnijden en  de steel laten staan, want dat gaat rotten. De stelen kan je heerlijk bereiden. 

Verder Afgelopen week is er veel gebeurd. Het pompoenveld is bevrijd van onkruid en is ingezaaid met winterrogge (groenbemester), net als het aardappelveld. De spekbonen zijn geruimd: de bonen liggen te drogen in de kas. De tunnel is geruimd en ook de snijsla is weg. En Fransil is de andere akker aan het maaien zodat we die bedden winterklaar kunnen maken. Op naar de winter.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), droogkapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), aziatische mesclun, rucola, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.