Oogstbericht 44

Schier Eerlijk is eerlijk. Het was heerlijk om een weekje te luieren, uit te waaieren en het lijf traag te laten zijn. Maar nu weer terug. Vanochtend was ik op de akker, de zon scheen en ik zag alles groeien 🙂.

Nieuw te oogsten Ik heb vanochtend groene vlaggen gezet bij de matador spinazie (achter de nieuw-zeelandse spinazie), de andijvie en de sla (wonder der 4 jaargetijden). De matador spinazie oogst je per blad, dus pluk de grootste bladeren eraf en laat de kleine zitten om door te kunnen groeien. De andijvie is op zich nog relatief klein. Oogst vooral de grotere kroppen. De andijvie haal je met wortel en al eruit. Als je oogst, graag op het zwarte plastiek staan want aan de andere kant van andijvie staat de winterpostelein te groeien. En dan de sla (het wonder): dit is kropsla. Als je oogst graag om de plant er 1 uittrekken, zodat de rest kan doorgroeien. Eigenlijk dun je uit terwijl je oogst. 

Verder Reageer vooral op mijn verzoek van vorige week voor feedback. Met Liesbeth en Friso hebben we vanochtend de aardperen gecheckt, maar die moeten nog even wat weken doorgroeien. En de winterrogge komt fantastisch op. Komende week gaan we de tunneltomaten rooien om ook daar bladgroenten te gaan verbouwen deze winter.  En zowaar zag ik vandaag een Romanesco bloemkool die wel begrijpt hoe ie moet groeien. Veel van zijn makkers zijn meteen doorgeschoten met schutbladeren door de bloem heen. Maar eentje doet wat ie moet doen. Nu nog hopen dat er meer volgen. Want ze zijn niet alleen prachtig maar bovendien heerlijk van smaak.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, pronkbonen, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.