Oogstbericht 43

In de tussentijdMooi woord is dat, de tussentijd. We zitten op het moment in een tussentijd:  De tijd van de laatste vlinders, het vergaren van zaad, het leggen van knoflook voor het nieuwe seizoen. De tijd van velden ruimen: het aardappelveld en pompoenveld zijn geruimd en worden ingezaaid met winterrogge als groenbemester. De tijd van omkijken: Wat ging er goed en wat kan er volgend jaar beter (zie onder). En de tijd van vooruitkijken: De akkers aan de andere kant worden langzaam geprepareerd. Ik ben aan het rondkijken naar mooie rabarberplanten. En de tijd van uitrusten en bijkomen van het oogstseizoen: aankomende week ben ik een week op vakantie! En hoe mooi het leven op de akker ook is, ik kijk enorm uit naar een week nietsdoen en uitrusten.

Nieuw te oogsten Deze week weer niets nieuws onder de zon :-). 

Terugkijken en vooruitkijken  Van een aantal van jullie heb ik al feedback en wensen voor de toekomst mogen ontvangen. Dat is voor mij heel fijn, want dan weet ik wat er leeft onder jullie, of jullie tevreden zijn en wat jullie wensen zijn voor volgend jaar (mocht je dan ook weer oogstgenoot worden). Wensen die ik voorbij heb zien komen zijn o.a. een avond openstelling (ja ga ik doen), zoete aardappel (ja ga ik proberen), kruimige aardappel (ja ga ik doen), erwten (ja), meer uien en bewaaruien (ja), meer sperziebonen naast de spekbonen (ja). In de wintermaanden ga ik een nieuw teeltplan maken dus maak vooral je wensen aan mij bekend en geef alle feedback die je wil en kan geven zodat seizoen 2020 weer een mooi seizoen wordt. Voor mezelf kan ik zeggen: Ik ben heel tevreden met seizoen 2019: De meeste groenten hebben het goed gedaan, het aantal oogstgenoten was voor het eerste jaar precies goed, het was heerlijk om buiten te werken, op de markt te staan en voor jullie te produceren. Ik zie uit naar jullie reacties.

Oogstgenootschap 2020 Er zijn al oogstgenoten die hebben laten weten dat ze volgend seizoen ook weer meedoen. En dat is superfijn om te horen. Volgend jaar krijg ik de akker aan de andere kant erbij en wil ik 70-100 oogstgenoten laten genieten van verse groenten, kruiden en bloemen. Dus wil je weer van de partij zijn, meld je aan. En neem je vrienden, familie en buren mee!

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, pronkbonen, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.