Oogstbericht 42

Kanjers in de keuken Soms loop ik over het veld en kan ik me alleen maar verwonderen over hoe groot sommige groenten kunnen worden. De koolrabies zijn zo groot als voetballen en ook de chioggia bieten hebben alle remmen losgegooid. Mijn eerste gedachte is dan ‘jammer’. Omdat ik denk dat het ten koste gaat van de smaak. Maar soms moet je die veronderstelling toetsen. En zo togen Wilma en ik gister allebei met een kanjer in onze tassen naar huis. Wilma met een XXL biet en ik met een XXL koolrabi. Omdat het soepweer is, maakten we allebei een soepje. En weet je wat? Ze waren alle twee heerlijk. En het bijkomende voordeel: We hebben de hele week soep. Recept voor de bietsoep: https://www.okokorecepten.nl/recept/soep/bietensoep/bietensoep-karwijzaad-dille-zure-room . Recept voor de koolrabisoep: https://www.dewassendemaan.be/recepten/koolrabi-cremesoep . Probeer het ook eens en laten we oktober omdopen in de soepmaand :-).

Nieuw te oogsten Deze week niets nieuws onder de zon :-). Nog even geduld en de spinazie is groot genoeg om te oogsten. 

Verder Steeds meer groenten trekken zich terug in hun herfsttooi. De spekbonen vervormen zich steeds meer tot droogbonen. Alle pompoenen zijn geoogst en liggen op de kraam (en de voorraad in het schuurtje). De dahlias gaan nog steeds als een malle, dus blijf vooral plukken. Afgelopen week hebben we de kolen weer eens goed van het onkruid ontdaan en echt kruiwagens en kruiwagens met onkruid afgevoerd. En gister zijn we begonnen met het prepareren van de andere akker.  Dus ik weet al waar volgend jaar de kapucijners staan :-). Het ontginnen van de andere akker geeft me echt een fijn gevoel. Op naar een nieuw groeiseizoen. 

Over de pompoenen De oogst van de Red Kuri pompoen  (de oranje) was matig dit jaar maar de oogst van de Black Futsi (de bobbelige grijze/oramje) daarentegen is enorm! De Black Futsi is minder bekend maar minstens net zo lekker als de Red Kuri, en notiger. De schil is wat dikker en daardoor kan je m goed bewaren. De schil kan je gewoon eten en geeft de pompoen juist een mooie bite. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, laatste zomerwortels, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Eén gedachte over “Oogstbericht 42

Reacties zijn gesloten.