Oogstbericht 41

Regen, regen, regen  Afgelopen vrijdag hebben we geoogst voor de oogstmarkt op onze eigen tuin en bij mijn collega tuinder van de Bramenhorst in Wassenaar. Hij zit op zandgrond en heeft dus net weer andere produkten en smaken, een welkome aanvulling op ons marktaanbod. Zowel op onze klei als op de Bramenhorst was het nat, nat, nat! Gelukkig was het gister (zaterdag) op de marktdag droog en hadden we een mooie en gezellige marktdag. De verkoop ging razendsnel en tegen 14 uur waren de meeste groenten uitverkocht :-). Goed voor onze PR.

In de herhaling zodat niemand erover heenleest: Winterrooster De intredende herfst maakt ook dat ik het winterrooster uit de kast heb gehaald en wat minder vaak op het veld te vinden ben. Vanaf 1 oktober ben ik op woensdag en vrijdag op het land, en soms op dinsdagochtenden.  Dit doe ik omdat er in de winter minder op het land te doen is, en omdat de winter een goede periode is om wat bij te verdienen. Natuurlijk kan je als oogstgenoot gewoon van dinsdag t/m zondag tussen 09.00-17.00 blijven oogsten. Op dinsdag kan het wel zijn dat het hek om 15 uur al dicht gaat, dus let op en laat je niet insluiten. Als je me wilt treffen, kom dan op woensdag of vrijdag, of bel me op 06-36140002.

Nieuw te oogsten Deze week heb ik een vlag gezet bij de winterpeen (tweede grote bed links van het centrale pad naast de ramenas). Ze zijn nog niet allemaal volgroeid maar oogst vooral daar waar je grote wortels ziet zitten. Graag wel met de spitvork, want alleen aan het loof trekken is niet genoeg en geeft schade.

Verder Omdat het zo regent, wordt het land steeds natter. Gelukkig zijn alle aardappelen de grond uit met dank aan Paulien. Het wordt wel de vraag of ik de loonwerker nog op de andere akker kan inzetten. Een zware trekker op natte klei is geen goed idee. Aanstaande week ga ik stukken van deze akker ws met de hand winterklaar maken en hier en daar winterrogge inzaaien als groenbemester.  Leerbedrijf Ja hoor, alles is formeel, Wilma is begonnen aan haar stage op Tuinderij de Stadsboerin. En daar ben ik heel blij mee :-).

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), laatste gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, laatste tomaten (divers in tunnel), laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.