Oogstbericht 40

Laatste zaai Nog net voor de herfst en winter uit heb ik afgelopen week nog als een malle staan zaaien: Reuzenblad spinazie, winterpostelein, wasabi rucola, mesclun azie, raapstelen en meiknollen. Tis nu mooi nat dus als er volgende week of de week erna nog wat zon komt, dan kan het zaad ontspruiten. 

Winterrooster De intredende herfst maakt ook dat ik het winterrooster uit de kast heb gehaald en wat minder vaak op het veld te vinden ben. Vanaf 1 oktober ben ik op woensdag en vrijdag op het land, en soms op dinsdagochtenden.  Dit doe ik omdat er in de winter minder op het land te doen is, en omdat de winter een goede periode is om wat bij te verdienen. Natuurlijk kan je als oogstgenoot gewoon van dinsdag t/m zondag tussen 09.00-17.00 blijven oogsten. Op dinsdag kan het wel zijn dat het hek om 15 uur al dicht gaat, dus let op en laat je niet insluiten. Als je me wilt treffen, kom dan op woensdag of vrijdag, of bel me op 06-36140002.

Nieuw te oogsten De knolvenkel kan geoogst. Ze zijn nog niet allemaal op grootte maar een deel wel. Pluk dus met mate en denk aan je mede-oogstgenoten. De knolvenkel trek je in haar geheel uit de grond. De wortels kan je eraf snijden. De aziatische mesclun kan ook geoogst. Deze staat achter de gewone snijsla, tegen de weg aan. Deze snij je 2 cm boven de grond af zodat ie weer verder kan groeien. De derde soort aardappel de Agria, zijn we ook aan het oogsten. Op de kraam kan je een kist vinden met enorme joekels van aardappelen.  Ze zijn droogkokend, en heerlijk om friet van te maken.  

Verder De courgettes zijn echt op hun eindje. Hier en daar groeit er nog een klein courgetje, en bijna alle pompoenen zijn geoogst. Voorraden van aardappelen en pompoenen liggen in het groene blokhutje bij de poort. De laatste tomaten komen eraan.  En ik sta 5 oktober weer op de oogstmarkt op het Noordplein.

Leerbedrijf Per afgelopen vrijdag ben ik formeel erkend leerbedrijf voor Groen, niveau 3 en komt zeer waarschijnlijk Wilma stage lopen op de Tuinderij. Wordt vervolgd! 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), rode ui (kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, tomaten (divers in tunnel), laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.