Oogstbericht 39

Oogstdiner op de akker Tjonge tjonge, wat een feest was het. Ik had 24 graden besteld met een briesje, en zowaar, het was schitterend weer. Na een gezellige dag op de markt en een workshop fermenteren met Jolanda, was het diner een prachtige afsluiting van de dag. Oogstgenoten, aspirant oogstgenoten, familie, vrienden en belangstellenden waren aanwezig. Kok Remco had enorm zijn best gedaan en we hebben zitten smullen van al het lekkers van het land. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Ik zit nog na te gloeien :-). 

Nieuw te oogsten Soms is er plots een verrassing. De ramenassen (een soort grote radijs maar dan zwart) zijn klaar voor de oogst. Tis echt voor de liefhebber. Ze zijn scherp van smaak en prachtig om te zien. Rauw vind ik ze het lekkerst van smaak (door een salade bijvoorbeeld), maar je kan ze ook wokken en verwerken in oosterse gerechten. De website www.dewassendemaan.be laat geen recept zien met ramenas, maar als je wat zoekt op het internet kom je veel smakelijks tegen.

Verder. De bonen groeien oversized en nog even en ze worden droogbonen. De tomaten komen nu mondjesmaat en ook de planten beginnen langzaam met afsterven. Afgelopen week heb ik weer andijvie en knolselderie geplant en heb ik matador spinazie bijgezaaid. De eerder gezaaide veldkers doet nog niet veel, en ook de roodlof ontkiemd matig. De winterkolen groeien uitstekend maar sommige worden geplaagd door luis. Een nadeel van de netten die eroverheen liggen is dat de natuurlijke vijanden van de luis de luizen niet op kunnen peuzelen. Soms is het kiezen tussen twee kwaden: Of de duiven vreten de kolen aan of de luizen.  Langzaam gaan we beginnen met het winterklaar maken van de akker aan de andere kant (bij de tunnel) zodat we volgende jaar ook daar lekkers kunnen gaan oogsten. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), de laatste komkommertjes (3 soorten), rode ui (kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, rucola, tomaten (divers in tunnel), spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas. Aardappelen: Frieslander en Broeckse rooie (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.