Oogstbericht 35

Zaai Zoals vorige week de week van het grote ruimen was, is  deze week de week van het zaaien en planten. Ik heb nieuwe snijsla gezaaid, de gewone variant die er nu staat en een Aziatische mix. Franse veldsla, en een rode sla met de naam ‘Wonder der vier jaargetijden’ dus dat moet goed komen. Spinazie (matador met die heerlijk sappige bladeren). En verder rode krootjes (ik probeer het nog een keer), zwarte ramenas, daikon (witte rammenas) en zomerwortelen in de hoop dat we een mooie Indian Summer krijgen :-). En zowaar heb ik deze week ook de boerenkool geplant, de groene en de rode, en palmkool. Die staan onder de netten tegen de duiven want die zijn dol op jonge koolplantjes. En ook is de eerste bak met knolselderij geplant, en de laatste knolvenkel. Dat is een pak van mijn hart en het land staat er zowaar weer redelijk netjes bij. Laat de boel nu maar groeien opdat we een rijke herfst krijgen.

Nieuw te oogsten Deze week nieuw in het aanbod: Pompoenen (de red kuri). Ze zijn nog niet allemaal afgerijpt, en er ligt op het veld nog veel te groeien, maar de eerste red kuri pompoenen liggen op de kraam.  Omdat er nog zoveel pompoenen aan het groeien en afrijpen zijn, pluk ik de pompoenen voorlopig voor jullie en liggen ze op de kraam. Verder is er rode kool. Net als bij de Ijsbergsla moet je voordat je oogst even voelen of de krop goed stevig is. Ze zijn nog niet allemaal rijp maar ook hier geldt: De eerste rode kolen kunnen geoogst. 

En verder Bij het oogsten van de stokbonen is enige voorzichtigheid geboden. De bonen groeien in ‘trosjes’ die niet allemaal even ver zijn in het rijpingsproces. Pak even een schaartje van de kraam en knip de rijpe bonen van de staak. Dit geeft de minste stress aan staak en mij. 

Oogstmarkt Zegt het voort. Samen met Tuinderij de Bramenhorst sta ik zaterdag 7 september, 5 oktober en 2 november op de Oogstmarkt op het Noordplein. Geen zorg, dit gaat niet ten koste van jullie aandeel, maar zo raak ik wel het surplus kwijt en werk ik tegelijkertijd aan de PR van de Tuinderij voor volgend jaar. 🙂

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), broccoli (laatste), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte/kraam), knoflook (kraam/laatste), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, ijsbergsla, rucola, tomaten (divers in tunnel), spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, pompoen (red kuri/kraam), rode kool. Aardappelen: frieslander(kraam). Kruiden: Divers. Bloemen:Divers.