Oogstbericht 34

Ruimen, ruimen, ruimen Ook afgelopen week was het ruimen, wieden en ruimen en wieden. Bergen aan onkruid en oude, doorgeschoten groenten hebben we deze week afgevoerd. Normaliter heb ik een ritme van dinsdag en woensdag wieden/ruimen, en donderdag en vrijdag planten en zaaien. Maar door het tropenrooster en de twee mini vakanties, in combinatie met het groeizame weer, loop ik achter op het wieden en ruimen. Deze week ook zowaar de tunnel aangepakt en het onkruid en wildgroei van de tomatenplanten gekuist. 

Nieuw te oogsten  Deze week is er weer ijsbergsla. Niet alle kroppen zijn al goed vol, maar over een paar dagen is dat vast anders. Voel even aan de krop of er al voldoende vulling in zit. Ook is de zomerwortel klaar voor de oogst. Net onder de zomerwortelen woont familie Muis die de wortelen ook heel smakelijk vindt. Alle stokbonen kunnen geoogst. Er staan pronkbonen (rode bloemen/snijbonen) en twee soorten spekbonen: Blauhildes, mooie paarse peulen (die donker groen worden als je ze kookt), en Neckarkonigin. Allebei heerlijk als  (vlezige) sperzieboon.

Ander nieuws Het heeft goed veel geregend afgelopen week, alles  groeit en bloeit, maar t maakt de klei en het werk zwaar. De tomaten gaan heel langzaam, en de witte uien drogen niet zo goed, dus daar moet ik een list op verzinnen. Tja, en de courgettes blijven maar komen. Gemiddeld heeft elke plant nu minstens 10 courgettes geleverd en zo groot ook. Alles wordt zo groot op de tuin. De bloemen gaan geweldig. De eerste rij aardappelen is gerooid en ook die zijn groot. Op de kraam ligt een voorraad die ik telkens aan zal vullen. Uiteindelijk komen de kisten met aardappelen in het schuurtje bij de poort te staan. Dus mochten ze op zijn op de kraam dan kan je daar wat pakken. Nog even een week wachten op de pompoenen.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), roodlof, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, laatste andijvie, courgette (geel en groen), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte) (kraam), knoflook(kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, mesclun/snijsla, tomaten (divers), Blauhilde spekbonen, Neckarkonigin spekbonen, pronkbonen. Aardappelen: frieslander (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.