Oogstbericht 32

Grote opruiming Door de hitte is de sla doorgeschoten, zijn de spitskolen, ijsbergsla, en de meirapen aangetast door schimmel en ben ik aan het ruimen, ruimen en nog eens ruimen. Heerlijk. Het voelt als de grote schoonmaak en ruimte scheppen voor nieuwe gewassen. Ook de kapucijnenpalen zijn weg en daarmee de hoogte in de tuin. De tuin ziet er nu weer heel anders uit.

De uien (rood en wit), de kapucijners en de knoflook liggen te drogen in de kramen bij de kas. Ook daar geldt: Pak datgene wat je die week nodig hebt, net zo lang tot het op is. Op de kraam liggen ook de laatste meiraapjes.

Nieuw te oogsten Ook de broccoli komt tot bloei! Tis nog niet uitbundig maar als je broccoli roosjes ziet, oogst ze en laat wat voor andere oogstgenoten. O ja, en als je krootjes en wortels gaat oogsten, ga dan voor de grotere exemplaren :-). Je kan het al aan het loof zien of je met grote of kleine exemplaren te maken hebt.  

Laatste kans groenten De tuinbonen haal ik langzaam weg. Ze zien er niet meer uit, maar ik heb vanavond nog heerlijke bonenburgers gemaakt. Er staan nog wat ijsbergsla kroppen, en andijvie.

Wat is er verder gebeurd? Het kapucijnenveld is geschoond en daar ga ik volgende week de winterkolen planten (die houden weer van de stikstof die de kapucijners achterlaten). De nieuwe knolvenkel planten staan op het veld (waar ooit de uien stonden), en er is veel geruimd. En de courgettes en komkommertjes blijven komen. Ze staan in kratten op de kar, en op de grond bij het veld. De tomaten zijn gediefd (alweer) voor de helft en de eerste tomaten worden oranje. Als er tomaten rijp zijn, zal ik ze ook op de kraam neerleggen. 

Nog even geduld Nog even en de aardappels, tomaten en de boontjes (spek, pronkbonen)  zijn rijp. De aardappelen zal ik voor jullie oogsten, evenals de tomaten om de rest van de planten te beschermen. Wordt vervolgd.

21 september Staat deze datum al in je agenda? Die avond hebben we oogstdiner. 

Deze week te oogsten Groenten Koolrabi (rood en wit), meiraapjes (kraam), roodlof, andijvie, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen (laatste), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla (laatste), komkommertjes, ui (rode en witte) (kraam), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten. Kruiden Divers. Bloemen Divers. Oogst ze!