Oogstbericht 31

Hitte Het was me wat, afgelopen week. Wat een hitte! In de ochtend hebben we veel kunnen doen, maar na 13 uur was het echt niet meer te harden op het land. Dus gaf ik me volledig over aan niets doen 🙂 en uitrusten. Gelukkig is het nu wat bekoeld. De groenten hebben het heel goed overleefd, ook de zaailingen. Wel bespeurde ik kleine gaatjes in de tunnel van de hagelbui van vorige week zaterdag, niets ernstigs. Het kan zijn dat jullie me niet aantroffen op het land afgelopen week door mijn siestas. De komende week heb ik dinsdag een vakantiedag dus ook dan zal je me niet aantreffen, en van 7-9 augustus zit ik een paar dagen in Winterswijk. Als je me wilt spreken kan je altijd even bellen of appen (0636140002).

Nieuw te oogsten Ja hoor, de wortels (gekleurde) en de rode (Egyptische platronde), gele en rood-witte kroten (Chioggia) zijn oogstbaar. De wortels kan je het beste met de spitvork omhooghalen. Die staat bij de wortels. De kroten trek je aan het blad de grond uit. Zoek vooral de grotere wortelen en kroten uit want er staat veel klein grut tussendoor. En ook staan er wat kroppen andijvie die geoogst kunnen worden. De uien (rood en wit) laat ik drogen op de kraampjes, zodat ze beter bewaarbaar blijven maar als je nu uien wilt oogsten van het land, is dat ook prima. Voor de helderheid: Je oogst de uien die je deze week gaat gebruiken. En zo zal het ook met de bewaaruien en de aardappels tzt gaan. De kapucijners liggen ook te drogen in de kraam. Dus als je kapucijners wilt eten, neem vooral een maaltje gedroogde kapucijners mee. Wel langer koken nu. En verder zijn er heel veel courgettes. Gister heerlijke courgette taart gegeten. Ik zal het recept op mijn site zetten (www.stadsboerinrotterdam.nl). 

Laatste kans groenten De eikenblad sla is door het mooie weer doorgeschoten en de pluksla eveneens. De tuinbonen gaan snel af door roest maar ze zijn nog heerlijk. Dus blijf plukken nu t nog kan. De meiraapjes ga ik weghalen. Ze worden voos.

Wat is er verder gebeurd? Door de hitte niet zo heel veel :-). Veel gezweten, gewaterd en op bezoek geweest bij twee collega tuinders, een in Wassenaar en een in Driebergen. Zeer leerzaam al zeg ik het zelf. Wordt vervolgd.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen, pluksla (mesclun), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla, komkommertjes, ui (rode en witte), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten. Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.