Oogstbericht 30

Nieuw te oogsten De snack-komkommertjes zijn rijp! Ze zijn er in twee variaties: de marketmore komkommer (klein, stekelig maar zeer smakelijk), en een augurk-komkommer (ziet er uit als een zure bom). En ze komen in grote getalen. Ze staan in een kistje bij het gewas. Ik pluk ze, net als de courgettes, zelf om de vruchtzetting op gang te houden. Dus pak vooral. Met een zeer warme week in aantocht: het zijn heerlijke dorstlessers. Ook ben ik de rode en witte uien aan het binnenhalen om te drogen zodat ze bewaarbaar worden. Dat betekent dat je ook vanaf nu uien kan oogsten voor direct consumptie. Vooral de uien met een bloem mag je oogsten want die kan je niet bewaren. Kijk ook eens rond in de kruidentuin, daar mag je ook van gaan plukken. Er staat munt, lavas, verschillende soorten tijm etc. De bloemen zijn nu goed op stoom, en de eerste dahlia’s en zonnebloemen komen uit. Het is een prachtig gezicht.

Laatste kans groenten Aankomende dinsdag ga ik met Cocky de sugarsnaps en de kapucijners van het land halen. Ik zal de kapucijners laten drogen en op de marktkraam neerleggen zodat je af en toe kapucijners kan blijven eten (wel laten wellen dan). Ook heb ik het eerste bed van tuinbonen geruimd. Gelukkig staan er nog drie bedden met tuinbonen, mijn persoonlijke favoriet. De rode koolrabi-voetballen aan de weg gaan de pan in voor een koolrabi soep en dan de vriezer in. De spitskool ziet er niet meer uit, is uit zijn vel gebarsten maar is nog superlekker. Dus die laat ik nog even spitskool zijn :-).

Wat is er verder gebeurd? Heerlijk dat het vandaag regent! Dan kunnen de kroten en de wortels zich volzuigen en kunnen we ze binnenkort eten. Nog even geduld dus.Verder is er ijsbergsla geplant, en zijn nu echt alle wintergroenten voorgezaaid. Die gaan over 5 weken de grond in. De stokbonen (neckar, blauhilde en pronkbonen) heb ik bevrijd van het onkruid. En de winterwortelen en ramenas zijn gezaaid. Ik heb een aardappelplant gecheckt en de oogst ziet er veelbelovend uit. Verder sta ik wat in de zomerstand -ben niet vooruit te branden- en ben af en toe een dagje weg.

Save the date: Op 21 September hebben we bij Natuurtalent Oogstfestival. Onderdeel van het oogstfestival is een gezamenlijk diner aan lange tafels op het land. En jullie moeten daar natuurlijk bij zijn! Info volgt.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen, pluksla (mesclun), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla, komkommertjes (marketmore en augurk komkommer), ui (rode en witte). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.