Oogstbericht 29

Nieuw te oogsten Er is nieuwe eikenbladsla, links op het veld, naast de ijsbergsla. Vanaf heden mogen er ook bloemen geplukt worden. Nog niet alles staat in bloei en nog niet van alles is er al voldoende maar de twee bloemenbedden komen op stoom. Pluk met mate. Er staan alliums, prachtige ridderspoor, goudsbloemen, verbenas, de eerste dahlias. En eet ook eens een bloemetje. Op het veld staat Oostindische kers, leuk voor op de sla en in de tunnel en op het land vind je hier en daar borage (komkommerkruid).

En verder: Er staan nog een enkele knolvenkel op jullie te wachten, de sugarsnaps zijn op hun einde en ook de kapucijners naderen hun einde. De courgettes weten van geen ophouden. Ik pluk elke dag om de planten gaande te houden, en heb het kistje met courgettes bij het bed gezet zodat jullie makkelijk kunnen pakken. De raapstelen, rucola en de bloemkool zijn weg/op.

Hoeveel mag ik oogsten? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. In principe (zoals in de oogstafspraken staat) oogst je -afhankelijk of je een eenpersoons, tweepersoons of gezinsaandeel hebt- zoveel als je denkt die week te gaan eten (of als je vaker komt: de komende dagen denkt te gaan eten). Sommige weken eet je wat vaker thuis en oogst je meer, andere weken eet je soms buiten de deur en oogst je wat minder. Daarnaast is er van sommige groenten heel veel, zoals nu de courgettes, de spitskool of de enorme koolrabi’s (de rode). En dan mag je best wat meer meenemen om bijvoorbeeld kimchi van te maken, of courgette chutney, maar laat ook voor je mede-oogstgenoten. Gebruik vooral je gezonde verstand. En als er van iets heel weinig is, gebruik ook dan je gezonde verstand, en denk ook dan aan de andere oogstgenoten.

Wat is er verder gebeurd? Ik ben dan wel de dochter van een tomatenkweker maar je zou het niet zeggen als je de tunnel in kijkt: De roma-tomaten planten zijn gedrochtig en klein, de gardeners’ delight veelkoppig en de coeur du boeuf tomaten laten hun bladeren krullen.  Maar ik houd moed! Verder heb ik roodlof, mesclun en rucola gezaaid. Zijn de kroten, uien en wortels bijna klaar (als de muizen ze met rust laten), gaan de aardappelen als een speer, en groeien de gezaaide winterkolen als kool :-).

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), sugarsnaps, meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, erbete, snijbiet, tuinbonen, knolvenkel (laatste), pluksla (mesclun), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla. Kruiden: Lavas, bieslook, basilicum, bonenkruid. Bloemen. Oogst ze!