Oogstbericht 28

Nieuw te oogsten Deze week zijn de courgettes rijp geworden, zowel de gele als de groene. Ergens op de weg van zaad naar plant zijn er een paar wisseltrucs tussendoor gekropen. De pompoenplantjes bleken courgettes te zijn, en vice versa. Kortom chaos op het veld. Op zich kan je vanaf het graspad makkelijk bij de gele courgettes, en ook tegen het net van de komkommers is het pad breed genoeg om zelf gele courgettes te snijden. Maar de groene courgettes staan echt midden tussen de jungle van de pompoenen. Om ongelukken te voorkomen, zal ik voor jullie de groene courgettes oogsten en op het kraampje bij de kas leggen. Daar liggen nu trouwens ook gele courgettes (omdat als ze het weekend doorgroeien ze te groot en minder lekker worden). Dus loop vooral even naar het kraampje. Kan je meteen in de tunnel basilicum plukken. Nog een tip als je zelf de gele courgette gaat snijden: Geef met een mesje een snede in het aanhechtpunt, en draai dan de courgette. Zo kom ie makkelijk van de plant zonder m te verwoesten. Ook de Nieuw Zeelandse spinazie is groot genoeg om geoogst te worden. Hiervan oogst je de toppen zodat de plant gewoon verder kan groeien. Bijna net zo lekker als de matador spinazie met een iets ziltige smaak. En er is nieuwe ijsbergsla, en nieuwe koolrabi’s :-). 

Laatste kans groente en fruit:-) Het hele bed met rucola, raapstelen, eikenbladsla en roodlof is doorgeschoten. Het ziet er geweldig bloemig uit, en als je zoekt vind je vast nog wat lekkere rucola blaadjes, of een kropje roodlof. Maar heel lang zal het bed niet zo blijven staan. :-).

Wat is er verder gebeurd? Ik ben begonnen met het voorzaaien van de wintergroenten. Raar idee wel, zo midden in de zomer. En de zomer- en winterprei is geplant. Ester heeft op het middenpad van de tuin een mededelingen boord neergehangen waarin ik de lijst van te oogsten groenten en andere mededelingen hang. Verder niet onbelangrijk: Het hek is tot 17 uur open. Als je dus net voor 17 uur binnenkomt, heb je kans dat je ingesloten raakt. Dat is voor niemand leuk. Mocht je wat later willen oogsten (dan voor 17 uur), laat t mij vooral weten, dan blijf ik langer. Appen werkt het beste. 

Deze week te oogsten: Groenten: Rode en witte koolrabi, rucola, raapstelen, sugarsnaps, meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, erbete, snijbiet, tuinbonen, knolvenkel, pluksla (mesclun), bloemkool (laatste), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen) Ijsbergsla. Kruiden: Lavas, bieslook, basilicum, bonenkruid.