Oogstbericht 27

Nieuw te oogsten  Het is warm en er zit nog veel vocht in de grond. Alles groeit als kool. Vanavond heb ik een hele serie vlaggetjes gezet. Allereerst bij de kapucijners. Ze zijn dik en heerlijk. Voordat je een peul plukt, voel dan even goed of er spanning op de peul staat en of je de erwten voelt. Dan kan je m plukken. En vooral als zijn kraagje vergeeld is. Pluk wel graag voorzichtig, want de planten zijn fragiel. Ook staat er nu een vlag bij de Erbete ‘snijbiet’ en bij de gekleurde snijbiet. De snijbiet en de Erbete vervangen de spinazie in de zomer (en de Nieuw Zeelandse spinazie maar die is nog niet groot genoeg). Spinazie is geen zomer-minnende groente. De tuinbonen hebben ook een vlag gekregen. Of preciezer de tuinbonen in de eerste twee bedden. Voel ook daar aan de peul of de bonen dik zijn. Het handigst is om de hele peul voorzichtig te draaien dan komt ie los van de plant. Er zijn nog niet heel veel tuinbonen maar de liefhebber kan wat plukken. En verder staat er een vlag bij de knolvenkel. Daar staan er niet heel veel van, maar de liefhebber kan m oogsten. Ik had er 75 geplant maar zeker de helft heeft de late kou in april niet overleefd. En van de snijsla (mesclun) mag je ook snijden. Dat was een experiment en hij doet t goed op het land dus ik ga m vaker zaaien.

Laatste kans groente en fruit:-) De spinazie en de Daikon heb ik opgeruimd, en de aardbeien doen ook niet veel meer. Verder zijn alle kroppen sla of doorgeschoten of aan het verrotten, dus die gaan volgende week ook van het land af. De bloemkool is nagenoeg op, en de laatste reuze koolrabi’s liggen als dikke vissen op het land om geoogst te worden.Je moet ze nu echt dik schillen en de onderkant eraf snijden maar binnenin zijn ze heerlijk sappig.Gelukkig zijn er alweer nieuwe koolrabi’s in de maak. De andijvie gaat -zoals gezegd- gerooid worden om plaats te maken voor wortel gewassen. 

Wat is er verder gebeurd? Er heeft heel veel zweet gevloeid. Het was hothothot. Ik moest zaaien en planten maar t was er te heet voor. Dus hebben we vooral gewied :-). Ja, en ik was deze week natuurlijk Rotterdammer van de week in de Havenloods/IndeBuurt. Een ontzettend leuk stuk. Zie https://indebuurt.nl/rotterdam/rotterdammers/rotterdammer-van-de-week/stadsboerin-marlen-arkesteijn~92652/

Deze week te oogsten Groenten: Rode koolrabi Witte koolrabi Rucola Raapstelen Sugarsnaps Meiraapjes Spitskool Roodlof Kapucijners Erbete Snijbiet Tuinbonen Knolvenkel Pluksla (mesclun) Kruiden: Lavas Bieslook Basilicum