Oogstbericht 26

Nieuw te oogsten  De spitskool kan geoogst. Gister heb ik m uitgeprobeerd en hij is heerlijk, mals en sappig. Lekker om te wokken of wat dan ook. Daarnaast zag ik ook dat de ijsbergsla en de roodlof schreeuwen om geoogst te worden. Tis voor de groentes ontzettend groeizaam weer en je ziet dat vooral de bladgroenten door willen schieten.Tis niet dat de roodlof al helemaal mooi in krop is maar ws gaat dat met de hitte komende week ook niet meer gebeuren. De kapucijners zijn niet nog niet oogstbaar maar hou de vlaggetjes in de gaten want als ze komen, komen ze allemaal tegelijk. En dat terwijl we met opzet de zaden in verschillende periodes hebben gelegd. Zo zie je maar, als tuinder ben je meestal niet in control.

Laatste kans groente  en fruit:-) De andijvie is doorgeschoten en ziet er grotesk uit, alsof ze groeien in het land van de hobbit, maar daardoor ook weer zo mooi dat ik ze nog heel even laat staan. In week 27 ga ik ze rooien. Gelukkig staat er alweer een nieuwe generatie andijvie te groeien op het veld. De aardbeien raken langzaam op maar och wat waren ze lekker (vonden de eksters ook trouwens). 

Wat is er verder gebeurd? Afgelopen week zijn de tuinbonen weer goed gewied, een volgende batch bonen gelegd, de tunnel gewied, komkommers gepland, de aardappelen aangeaard, de kapucijners nogmaals aangebonden etc. Veel fotos gemaakt ook (zie de prachtige libelle). En een team van AON heeft een nieuw veld leeggemaakt van kweekwortels en compost erop gelegd zodat we weer meer bedden tot onze beschikking hebben. Dank AON! Fransil heeft al het gras gemaaid waardoor de tuin er prachtig uitziet, en Peter heeft de frees gerepareerd zodat we opnieuw stukken kunnen ontginnen.

Draag bij aan de voedsel transformatie en eet biologisch en lokaal! Deze week werd ik geïnterviewd door In de Buurt/Havenloods en volgende week ben ik -in het duurzaamheidsnummer van de Havenloods- Rotterdammer van de Week. Ontzettend leuk! Volgende week zal ik het interview met jullie delen. Voor nu het motto van de Stadsboerin Rotterdam: Draag je steentje bij: eet biologisch en lokaal! Wordt oogstgenoot. Er is nog plek voor ongeveer 10 oogstgenoten. We zijn nu met ons 26-en.

Deze week te oogsten Groenten: Krulsla, Lolla Bionda, Andijvie, Eikenbladsla, Rode koolrabi, Witte koolrabi, Rucola, Raapstelen, Bloemkool, Sugarsnaps, Meiraapjes, Spitskool, Ijsbergsla. Kruiden: Lavas, Bieslook, Basilicum. Klein fruit: Aardbei. Oogst ze