Oogstbericht 25

Deze week te oogsten: Groenten: Krul sla, Lolla Bionda, andijvie, eikenblad sla, rode koolrabi, witte koolrabi, spinazie (matador), rucola, raapstelen, bloemkool, sugarsnaps, meiraapjes. Kruiden: Lavas, bieslook, basilicum. Klein fruit: Aardbei.

Beetje vroeg  Tis een beetje vroeg om nu al het oogstbericht te versturen maar met dit weer spuit alles de grond uit. De tuin is nu op haar mooist, maar ja, dat denk ik elke week, maar nu is ie toch echt heel mooi en rijk. En er komen steeds meer groene vlaggetjes.

Nieuw te oogsten  Vanavond (14 juni) heb ik vlaggetjes geplant bij de bloemkool, meirapen, de sugarsnaps ofwel suikerwt, en de rode sla aan de andere kant van het middenpad.. Helaas is de helft van de bloemkolen geknakt net na het planten, en zijn er niet heel erg veel. Ik denk dat er voor elke oogstgenoot een bloemkool is. Trek de plant uit de grond en snij de bloemkool eruit. Ze zijn prachtig -zie foto- en hekel erg lekker. De meeraapjes zijn nog niet allemaal groot genoeg maar er zitten al veel rijpe tussen. Als ze zo groot zijn als een tennisbal mag je hem voorzichtig uit de grond trekken. Dat geeft de andere weer wat ruimte om door te groeien. En de sugarsnaps: je kan ze heel jong plukken (als peul) maar je kan ze ook wat door laten groeien en wat dikker plukken.

Laatste kans  groente 🙂Volgende week ga ik de spinazie en de daikon eruit halen. Beide schieten door. De daikon ziet er heel gezellig uit en was nog niet oogstbaar. Door het doorschieten komt er een te harde kern in de wortel. Niet lekker. Door  m eruit te halen, krijgen de krootjes en de wortels weer wat meer ruimte. 

Groenafval Als je oogst kan je bladeren en ander oogstafval op het middenpad leggen, dan gooien wij het groenafval op de compost hoop. Er gaat geen mineraal of voedingstof verloren, als gaat de composthoop op en komt volgend jaar tevoorschijn als compost. 

Wat is er verder gebeurd? De tunnel is nagenoeg weer opgelapt, Esther en haar team hebben een tweede kraam neergezet, de kruidentuin is af, de tomaten opgebonden, en verder hebben we veel gewied. Want niet alleen de groente spuit de grond uit. 

Kraampjes op het veld Er zijn twee kraampjes op het achterveld gezet. Op een van de kraampjes staat een kist met zakjes, yoghurt bakken en messen die je kan gebruiken om te oogsten. Het andere kraampje is een zitplaats.