Oogstbericht week 24

Deze week te oogsten: Groenten: Verschillende soorten sla, andijvie, koolrabi (rood en groen), spinazie (bijna op), rucola en raapstelen. Kruiden: Lavas, bieslook en basilicum (tunnel). Klein fruit: Aardbei.

Nieuw te oogsten Op dit moment kunnen ook de raapsteeltjes geoogst worden. Ze staan naast de rucola. Je oogst je door met een mesje de bladen af te snijden, tot 2-3 cm boven de kern zodat deze door kan groeien. In de tunnel staan drie soorten basilicum (groen, rood en Thaise). De toppen van de basilicum kunnen geplukt zodat de plant zich kan verbreden en verder groeien. Graag de deur van de tunnel in de positie zetten zoals je m aantrof.  Alle te oogsten gewassen zijn te herkennen aan de groene vlaggetjes. Oogst ze!

Storm en regen Wat ging het tekeer zaterdag! Vrijdag hadden we al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en de kapucijners verstevigd, de tunnel aangespannen, alle netten versterkt met stenen en het vliesdoek weggenomen. Gister (zondag) ging ik de schade opnemen (en de planten in de kas en tunnel water geven). Het viel me mee. Een paar netten waren scheef gewaaid, landbouwplastiek weggewaaid, wat bloemkolen en pompoenen zijn geknakt. Na twee uur duwen en trekken stond alles er weer mooi bij. Wel is de tunnel wat gehavend: Een van de deuren heeft haar folie verloren, een aantal spanbanden zijn losgegaan en het frame van de tunnel is licht getordeerd. Gelukkig zijn er maar 2 tomatenplanten gebroken. En de tunnel is goed te repareren, dus geen zorg.

Wat is er verder gebeurd? De kapucijners en sugarsnap zijn aangespannen tegen het net. Op de foto zag ik dat ze de afgelopen week minsten 20 cm zijn gegroeid. Ik denk dat de eerste kapucijners en snaps halverwege deze week geoogst kunnen worden. Hou de vlaggetjes in de gaten. De rest van de romanesco’s, broccoli, en de rode kool is geplant en de bonen zijn gelegd. De bloementuin krijgt vorm en de meeste zaden zitten er nu in. En ook de kruidentuin laat een prachtige metamorfose zien. Komt dat zien!