Oogstbericht week 21

Deze week te oogsten Groenten: Krulsla, eikenbladsla, andijvie, rode koolrabi, witte koolrabi. Kruiden: Lavas, bieslook.

Kruidentuin in aanleg Gister is er een begin gemaakt door Margo en Roelof met de aanleg van de kruidentuin, en de eerste planten staan erin. De komende week gaat de rest van de planten de grond in. In het assortiment: Rozemarijn, verschillende soorten tijm, venkel, salie, dragon, verschillende soorten munt, bieslook, dille. Basilicum (rode, groene en Thaise) staat in de tunnel. En het bonenkruid tussen de tuinbonen ter bestrijding van de zwarte luis.

Wat is er verder gebeurd? De tomaten staan in de tunnel, en de pompoenen en courgettes of het land. Verder is er een nieuw bed met bladgroenten gemaakt voor Nieuw Zeelands spinazie, ijsbergsla en andijvie. En is er een nieuw bed met witte en rode koolrabi, en andere kolen gemaakt. De eerste dahlias staan in de grond, en een reeks van bloemen zijn voor gezaaid. Gister zijn we ook begonnen met de aanleg van de waterpomp. Want tis best droog op het land, en ik begin langzaam een gieterarm te krijgen :-).

Oogsttips van oogstgenoten Maartje kwam met een supermooie Belgische site die antwoord geeft op de vraag: Hoe maak je deze groente klaar?www.dewassendemaan.be/recepten. Tik een groentenaam in, bv koolrabi en je krijgt een reeks recepten.

Roek kwam met de tip voor het bewaren van de eikenbladsla (en andere sla): Dompel de krop in koud water met citroen, laat m goed volzuigen en verpak m in plastic en leg m in de koelkast. Zo gaat die dagenlang mee. Deze truc werkt ook als je krop er verlept uitziet. Leg m in het water en hij wordt weer als nieuw.