Ontwaakt!

De afgelopen weken was het koud en droog en dat zie je meteen aan de groei van de plantjes. De meeste groenten groeien door maar op een lager tempo en de spitskool kleurt wat paarsig van de kou. De tuinboon trekt zich nergens wat van aan, en laat haar hoofdjes al bijna zien. Wat een kracht hebben ze toch. Ook al ligt er een brok klei op het hoofd, ze tillen m gewoon omhoog. Chapeau! En ook de meiraapjes komen gewoon op.

Om de kolen (koolrabi, bloemkool)  wat te beschermen tegen de kou (en de vogels) heb ik het vliesdoek van stal gehaald. Onder het vliesdoek groeien ze lekker door. Vliesdoek laat zon en regen door maar houdt de warmte binnen. Het rijtje bloemkolen dat buiten het vliesdoek staat, zie ik lijden. De helft van de bloemkolen zijn geknakt. Sommige planten groeien erdoor heen en andere leggen het loodje. Waardoor de kolen geknakt zijn is me een raadsel. Verschillende medetuinders denken mee en zeggen wind. Ik weet t niet. Het lijkt ook op een klein beestje dat de steel aantast.

Vorige week zaaide ik -ondanks de kou- meirapen, pastinaken, wortels, rode krootjes, en daikon (ramenas), en legde ik de rode en witte uien. De komende tijd wordt het warm, dus deze week gaat er weer veel de grond in.  Deze week ga ik snijbiet, spinazie, rucola en winterpostelein zaaien.

Er is nog plek voor oogstgenoten, dus als je mee wilt oogsten, stuur me een mailtje 🙂 stadsboerinrotterdam@xs4all.nl