Het gaat beginnen!

Komende week komt de lente eraan! Het einde van de nattigheid en onstuimige wind, en het begin van het plant- en zaaiseizoen. Ik heb drie sub-bedden klaargemaakt voor het planten van groene krulsla, rode eikenbladsla, andijvie, rode en witte koolrabi, spitskool, bloemkool and knolvenkel. Ook het bed voor de kapucijners, sugarsnaps en tuinbonen is bijna klaar, dus ook deze zaden kunnen er deze week in. En de knoflook, en uien kunnen gelegd. Eindelijk! Ik kan niet wachten.

Ankie is in de kas begonnen met het voorzaaien van allerlei lekkers, en ik ben aan het experimenteren geslagen met Yakon ofwel Appelwortel (Polymnia sonchifolia ‘Morado’), de ‘ware’ aard-appel. Ze staan in mijn vensterbank aan te sterken. De yakon schijnt te smaken als een mengeling van zoete appel, peer, en/of watermeloen. De knollen zijn bruin/rood en lijken op langwerpige aardappels. Wanneer het blad vergaat in de late herfst, kan je m oogsten.  De knollen kan je rauw eten, maar je kan ze ook frituren of wokken. Van het blad kan je thee maken. Multifunctioneel dus. Ik ben benieuwd. Dit eerste jaar zal ik met een klein aantal planten beginnen. Als ie goed aanslaat (op de tuin en bij de oogstgenoten), komen er volgend jaar meer.