Tuinders aller CSA’s verenigt u!

Vandaag ben ik naar Hilversum gereden om de oprichting van de ‘Vereniging CSA Netwerk Nederland’ bij te wonen. Er waren ter plekke zo’n 25-30 tuinders in allerlei soorten en maten die allen onder de definitie van Community Supported Agriculture (CSA) vallen: Een direct partnerschap tussen een producent (tuinder of boer) en een groep van consumenten waarbij de risico’s, verantwoordelijkheden en opbrengsten van het bedrijf gedeeld worden.

Sommige CSA boeren en tuinders hebben een zelfoogst bedrijf, anderen verzorgen en bezorgen pakketten. Maar in alle gevallen verbinden de consument en de boer/tuinder zich tenminste een seizoen lang met elkaar middels een abonnement/ aandeel en neemt de consument de producten van de boer/tuinder af. Dit geeft de boer/tuinder zekerheid op inkomsten, ook bij het mislukken van teelten en de consument weet waar zijn/haar eten vandaan komt (lokaal), eet van het seizoen, altijd verser dan vers.

Al jarenlang komen CSA boeren en tuinders uit Vlaanderen en Nederland bijeen voor het uitwisselen van ervaringen maar in Nederland was nog geen formele vereniging. Middels deze vereniging willen we onze krachten bundelen, elkaar en anderen inspireren en opkomen voor gezamenlijke belangen en zo bijdragen aan de hervorming van ons voedselsysteem.

De oprichting was op de tuinderij van een mede CSA tuinder. Dat maakte dat ik daar eens goed in de keuken kon kijken. Kon spieken hoe hij de tunnel had geplaatst (komt er voor mij ook aan). Echt superleuk. En ook goed om te zien dat ik niet de enige ben die last heeft van kweekgras :-).